Nenasýtené mastné kyseliny – prečo sú pre telo tak dôležité?
Autor: Lucie Garabášová
Je možné, že o existencii nenasýtených mastných kyselín ste už čo-to počuli. Je tiež možné, že záujem o jedálniček a stravu je menej patrný a nenapadlo vám zamyslieť sa, v akých olejoch je možné ich nájsť a prečo vlastne sú pre telo tak dôležité. Článok zhrnie všetko podstatné o týchto živinách a viac už nenasýtené mastné kyseliny nebudú neznámou.
Čo teda sú nenasýtené mastné kyseliny?
Nenasýtené mastné kyseliny sú typ mastných kyselín, ktoré majú jednu alebo viac dvojitých väzieb v molekuli. Sú to kyseliny, ktoré sú zvyčajne pri izbovej teplote v kvapalnej forme a je možné ich nájsť v rastlinných a živočíšnych zdrojoch.
Existujú dva hlavné typy nenasýtených mastných kyselín:
- Mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA): Tieto mastné kyseliny majú jednu dvojitú väzbu v molekuli. Príklad je kyselina olejová.
- Polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA): Tieto mastné kyseliny majú viac ako jednu dvojitú väzbu v molekuli. Medzi najznámejšie patria omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Prečo sú v ľudskom tele nenasýtené mastné kyseliny tak dôležité?
Ideálny pomer nenasýtených mastných kyselín v ľudskom tele je dôležitý pre zdravú funkciu srdca, mozgu, kože a tiež na stabilitu hormonálnej aktivity a celkovej imunity.
Konkrétne sa jedná o:
- Zdravie srdca: Nenasýtené mastné kyseliny, najmä teda omega-3 mastné kyseliny, pomáhajú znižovať hladinu "nedobrého" LDL cholesterolu a naopak zvyšovať hladiny "dobrého" HDL cholesterolu, čím sú nápomocné pri ochrane srdca pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Viac o účinkoch konopného oleja s CBD na srdce tu.
- Zdravie mozgu: Omega-3 mastné kyseliny majú dôležitú funkciu pre správny vývoj mozgu a nervovú sústavu, najmä u dojčiat a detí. Taktiež majú vplyv na podporu kognitívnych funkcií a pamäť u ľudí všetkých vekových skupín.
- Zápal a imunitná odpoveď: Nenasýtené mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti a môžu pomáhať pri zápaloch v tele. Blahodárny účinok to môže mať pri reumatoidnej artritíde.
- Zdravá koža: Nenasýtené mastné kyseliny majú dôležitú úlohu pri pružnosti kože a jej hydratácii. Majú schopnosť predchádzať suchej koži a podporiť tak jej regeneráciu.
- Hormonálna regulácia: Sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú kľúčové pre tvorbu hormónov v organizme a pri regulácii hormonálnych procesov v tele, môžu mať dôležitú úlohu.
- Transportné funkcie: Nenasýtené mastné kyseliny majú kľúčovú úlohu v organizme pri transporte niektorých vitamínov rozpustných v tukoch (napr. vitamíny A, D, E, K) a ďalších živín do buniek.
Je možné spoznať, že mám nedostatok nenasýtených mastných kyselín?
Nedostatok nenasýtených mastných kyselín v organizme sa môže prejaviť rôznymi príznakmi a problémami, ktoré tak naznačujú nerovnováhu týchto živín v tele.
Niektoré z možných príznakov nedostatku nenasýtených mastných kyselín môžu zahŕňať:
- Suchá alebo šupinatá koža
- Zápalové stavy
- Problémy so zrakom
- Problémy s pamäťou alebo koncentráciou
- Nadmerná úzkosť alebo depresia
Čo znamená ideálny pomer nenasýtených mastných kyselín?
Ideálny pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami by mal byť približne 1:1 až 1:4. To znamená, že by sa malo prijímať približne rovnaké množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Žiaľ, väčšina západných diét sa prikláňa viac v prospech omega-6 mastných kyselín. Spôsobuje to nadmerný konzum rastlinných olejov a priemyselne spracovaných potravín, ktoré sú bohaté práve na omega-6 mastné kyseliny.
Nadmerný príjem omega-6 mastných kyselín v pomere k omega-3 mastným kyselinám môže negatívne vplývať na zdravie, pretože to môže negatívne vplývať na zápaly v tele a môže sa zvyšovať riziko vzniku rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb.
Z toho dôvodu je dôležité, venovať pozornosť vlastnej strave a snažiť sa tak dosiahnuť vyvážený pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami v organizme.
Dosiahnuť sa to dá práve tým, že človek do svojho jedálnička zahrnie potraviny či doplnky stravy, bohaté na tieto omega mastné kyseliny!
Konopný olej - ideálny pomer omega nenasýtených mastných kyselín
Konopný olej, ktorý obsahuje ideálny pomer omega 3-6 (omega 6 = GLA kyselina, ktorá vyživuje bunky a vďaka tomu je prevenciou proti neurodegeneratívnym ochoreniam). V rastlinnej ríši len konopný a pupalkový olej obsahujú GLA kyselinu v ideálnom množstve.
Na optimálny príjem nenasýtených mastných kyselín odporúčame užívať jednu polievkovú lyžicu konopného oleja denne.
Efektívne užívať omega 3 a 6 je tiež možné prostredníctvom konopných semienok. Taktiež je odporúčané dávkovanie jedna polievková lyžica denne.
Vynikajúci BOOSTER pre centrálnu nervovú sústavu je konopný olej v rybom tuku s CBD. Kde je možné okrem konopného oleja nájsť tiež nenasýtené mastné kyseliny z rybieho oleja a taktiež účinné CBD.
Aké potraviny je možné užívať na optimálny pomer omega v tele?
Na dosiahnutie vyváženého príjmu omega-3 a omega-6 mastných kyselín je dôležité zahrnúť do stravy rôzne potraviny bohaté na tieto živiny.
Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny:
- Tučné ryby, ako losos, sleď, makrela, sardinky, tuniak
- Ľanové semená a ľanový olej
- Chia semienka
- Orechy, najmä vlašské, kešu a mandle
- Konopné semienka a konopný olej
- Repkový olej
- Sójové bôby
- Orechy (vlašské, kešu, mandle)
- Tofu
- Sójové bôby
- Rastlinné oleje (repkový, ľanový, sójový)
Potraviny bohaté na omega-6 mastné kyseliny:
- Rastlinné oleje: Kukuričný, slnečnicový, sójový, hroznový, avokádový
- Niektoré druhy orechov: Vlašské orechy, para orechy, kešu orechy, pistácie
- Semená: Slnečnicové semená, tekvicové semená, sézamové semená
- Kuracie, hovädzie a bravčové mäso
- Vaječné žĺtky
- Ryža
- Celozrnné obilniny (pohánka, quinoa, pšeno)